Dec 31, 2019

Zaposleni Ringier Axel Springer Srbija čistili obale Save i Dunava

Završena akcija „Očistimo reke Srbije“, ali samo za 2019. godinu

Flaše, limenke, plastika, automobilske gume, pa čaki cela žardinjera izvučeni su sa beogradskog priobalja reka Save i Dunava u velikoj ekološkoj akciji “Blica” i “Vip mobile” – Očistimo reke Srbije.

Na potezu oko Brankovog mosta sa novobeogradske strane, sve do Starog Sajmišta u jednom i do Ušča u drugom pravcu, volonteri iz kompanije „Vip“ kao i učenici Osme beogradske gimnazije, sakupili su nekoliko desetina džakova smeća. Ovaj deo obale je uređen i uglavnom čist, ali kako je i prometan, za turistima i građanima koji se ovuda šetaju, ipak ostaje dosta smeća, uglavnom plastičnih flaša, čepova, kutije cigareta, kese, papir.

Zaposleni u Riniger Axel Springer Srbija i “Blicu”, zajedno sa volonterima “Vipa”, kao i đacima Osme beogradske gimnazije, uz pomoć radnika JKP “Gradska čistoća” i “Gradsko zelenilo”, na dve lokacije izvukli su oko pet kubika smeća koje je ružilo savsku obalu kao i Dunav na potezu od Kule Nebojša do Sportskog centra „25 maj“.

Ni izuzetno strmo korito, koje je otežavalo pristupačnost, ni ciča zima, nisu omeli učesnike naše akcije da navuku rukavice, uzmu metle, grabulje, džakove i krenu sa čišćenjem korita. Kako su obe lokacije veoma prometne – osim keja u neposrednoj blizini je i veliki broj kafića i splavova, najbrojniji otpad u reci bile su flaše alkoholnog pića, kao i limenke piva. Rastinje i granje dodatno je zadržavalo otpad, te je i ono uklonjeno.

Kada smo počinjali akciju nismo sanjali velike snove. Želeli smo da postignemo neki efekat u manjim zajednicama, u unutrašnjosti Srbije. Sada, posle gotovo šest meseci akcije mogu da kažem da sam ponosam koliko smo ljudi aktivirali uz pomoć naših partnera iz Sport Vision i VIP-a. Bilo je prirodno da akciju za kraj 2019. završimo u Beogradu, a ponosan sam na kolege iz firme koje su po hladnom jutru uz drugare iz Gradske čistoće i Zelenila čistili priobalje. Nismo se tome nadali, ali smo se i zabavili – ne biste verovali koliko je dobar osećaj kada uspete da izvučete jednu plastičnu flašu iz vode. Verujem da ćemo ovu akciju nastaviti po Srbiji i na proleće i pozivam sve naše čitaoce da nam se pridruže – rekao je Predrag Mihailović, glavni i odgovorni urednik “Blica”.