Mar 08, 2019

Održana tradicionalna manifestacija „Naj žene Blic žene“: Veče za suze, smeh i ponos

One su hrabre, snažne, pametne, nesebične. Usudile su se da slede svoje snove, da se izbore za svoj život i da menjaju stvari oko sebe. One su Naj žene Blic žene i u sredu 6. marta su im u prepunom Zvezdara teatru u Beogradu uručene nagrade za izuzetne uspehe i podvige.
“Čast mi je što sam domaćin na manifestaciji koja slavi vrline koje su tako retko tema u medijima. A, ipak, jedan magazin od svog prvog broja, a ima tome već 15 godina, piše o ženama koje čine onu nevidljivu silu koja je temelj svakog dobrog društva.”
Tim rečima je voditelj Srđan Predojević pozdravio 10 dama koje su dobile priznanje „Naj žene Blic žene“ za 2018. godinu. Prethodnih godina 120 žena je ponelo ovu titulu najtiražnijeg nedeljnika u Srbiji.
Praćene aplauzima, na bini su se smenjivale žene koje se svakodnevno bore da plemenitost, hrabrost i dobrota ne ostanu tek apstraktne reči. One svoju misiju ispunjavaju tiho, bez želje za priznanjima, mada zaslužuju divljenje. Jedna od njih je prof. dr Danica Grujičić, najcenjeniji neurohirurg u Srbiji, kojoj je nagradu uručio Sreten Radović , direktor izdavaštva kompanije Ringier Axel Springer Srbija.
“Daničini rezultati u medicini vredni su poštovanja, a ono što mimo svog profesionalnog zadatka ostavlja nama ozbiljan je sociološki fenomen”, rekao je Sreten Radović.
Jelena Isaković, glavna urednica ženskog haba u Ringier Axel Špringer Srbija, dodelila je nagradu pijanistkinji Danijeli Petrović, koja je prva slabovida žena u Srbiji koja je završila Muzičku akademiju.
“Danijelina priča sasvim sigurno nije poslednja priča o slabovidim ženama u Srbiji. Često smo pisali o ovoj temi, ali poražavajuća je istina da kao društvo nismo mnogo napredovali kada je reč o uslovima života slabovidih. Volela bih da, kada se ponovo okupimo neke naredne godine ovim povodom, možemo da kažemo da smo napravili iskorak na tom polju. To bi Danijeli i njenim saborcima bio najlepši poklon”, rekla je Jelena.
Sandra Subotin, glavna urednica Blic žene, nagradu je uručila Milici Knežević, ženi kojoj je saobraćajna nesreća zauvek promenila život, ali ona uprkos invalidskim kolicima roni, skače iz padobrana i vesla.
“Milica je žena od koje svi možemo da učimo, dokaz da hendikep to ne mora da bude i da je sreća stvar odluke”, rekla je Sandra.
Da ovaj dan bude još lepši, potrudili su se reditelj Radoš Bajić, glumac Zoran Pajić, pevačice Bilja Krstić, Sara Jovanović, Lena Kovačević, a svečanosti su prisustvovale i dame koje su prethodnih godina ponele titulu „Naj žene Blic žene“, zatim brojni gosti i saradnici redakcije, predstavnici medija, kao i prijatelji ove tradicionalne manifestacije.
Na događaju je za podvig godine proglašen video serijal portala Žena “Do pasa zbog pasa” u kome je šest poznatih muškaraca pozivalo na usvajanje pasa.