Dec 18, 2018

NOIZZ Fashion Award posvećen Borisu Trivanu – poruke za koje treba da se borimo svaki dan

Specijalni NOIZZ Fashion Award događaj okupio je u ponedeljak 17. decembra u Dorćol Platzu brojne ljubitelje angažovane mode, koji su na specijalnoj reviji mogli da vide sveže, drugačije i hrabre modele 19 mladih dizajnera iz regiona. Žiri nije imao mnogo dilema oko toga ko je pobednik večeri – Marta Garčević iz Crne Gore je svojim jedinstvenim kreacijama zasluženo osvojila nagradu i put na Nedelju mode u Londonu.

Treći po redu NOIZZ Fashion Award protekao je u znaku Borisa Trivana, koji je smatrao da moda nisu samo krpice, već kroz nju treba da težimo nečemu višem i važnijem i da njome šaljemo poruke promene.  U skladu sa time, na jučerašnjem modnom performansu nije bilo reči samo o modi, već i o svim onim važnim društvenim problemima na koje bi trebalo da skrećemo pažnju svakog dana.  Borisovi prjatelji, poznanici i kolege imali su poseban zadatak – da prenesu važne poruke i to šetajući modnom pistom, zajedno sa modelima.

U skladu sa čitavim konceptom nagrada, uopšte ne čudi što je dobitnica upravo devojka koja svojim modelima ruši sterotipe i poziva nas da na modu gledamo iz nešto drugačijeg ugla. Žiri, koji su činili Ašok Murti, Suzana Zlatanović Luna Lu, Tijana Pavlov, Branislava Antović, Nenad Radujević i Ivana Stojanov, odlučio je da ove godine nagrada ode u ruke Marte Garčević, mlade dizajnerke i modne fotografkinje iz Crne Gore. Marta je završila modni dizajn u Podgorici, danas radi kao dizajner i modni fotograf i smatra da moda može i mora da nameće dobre trendove – ne samo kada je oblačenje upitanju, već i trendove u načinu razmišljanja i delanja.

“Moda je jedna od najprisutnijih stvari u našem životu pošto svi nosimo odeću. Preko toga najbolje komuniciramo međusobno i tako se najbrže prenose poruke. Svi znamo da smo postali robovi trendova i samim tim smatram da preko promovisanjem vrednosti možemo da prenesemo poruku i da utičemo na širenje dobrih ideja i stavova”, poručila je Marta za NOIZZ.
Modni performans, koji je podržao Honor, a čiju je realizaciju pomogao Fashion incubator Beogradske nedelje mode, okupio je i brojne javne ličnosti, među kojima su bili Sajsi MC, Ida Prester, Boško Jakovljević, Una Senić, Filip Maksimović, Sandra Silađev Dinja i brojni drugi. Nagradu je Marti na kraju revije dodelila Vanja Stojković, modna blogerka i model.