Dec 18, 2018

Marko Somborac dobitnik nagrade “Doprinos godine Evropi”

Marko Smoborac dobitnik je priznanja “Doprinos godine Evropi”, koju Evropski pokret u Srbiji tradicionalno dodeljuje 17 godina.

Marko Somborac, kako je obrazloženo, svakodnevno kroz satirični strip na duhovit i kreativan način skreće pažnju na pojave u društvu i promoviše kritički osvrt i slobodu izražavanja. Nagradu su mu na svečanosti u Aero klubu uručili predsednik Evropskog pokreta Mihailo Crnobrnja i generalna sekretarka EP u Srbiji Suzana Grubješić.
“Šta reći u trentuku kada se sloboda medija brutalno guši, kada se novinari fizički napadaju, kada im se šalje BIA, poreska inspekcija,  kada se finasijski uništavaju, kada ih sa vrha vlasti vređaju i ponižavaju, tretiraju kao izdajnike i plaćenike. Moram da priznam što se tiče Evrope, ona to primećuje u svojim izveštajima, ali potrebno je da kako se to kaže rečnikom Evropske komisije da se ‘produbi angažovanje'”, rekao je Somborac na uručenju nagrade.
Nagradu “Doprinos godine Evropi” je pored Marka Somborca dobila i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.
Priznanje “Doprinos godine Evropi” ustanovili su Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret i dodeljuje se za značajan doprinos procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti u Srbiji.