blic panel RAS

Kompanija Ringier Axel Springer i Privredna komora Srbije 3. marta 2020. na Kopaoniku organizuju Blic panel pod nazivom Geopolitika u digitalno doba . U 12 časova u Kongresnom centru hotela Gorski, u fokusu učesnika, uglednih stručnjaka iz zemlje i inostranstva, biće dve teme: Geopolitika u digitalno doba: Lekcije za države i kompanije i Digitalizacija Srbije – najbitnije prepreke na putu.

Ključni govornici, Rawi E. Abdelal, ugledni profesor na Harvard Business School i Taavi Kotka, bivši direktor informacionih tehnologija (CIO) Estonije, govoriće o strateškim temama za oblikovanje politike, biznisa i ekonomije i odgovarati na pitanja o važnosti digitalizacije kao dugoročne investicije za kompanije i državu.

Rukovodioci kompanija iz Srbije i regiona, ali i važne ličnosti iz političkog života uključene u proces digitalizacije, imaće priliku da čuju i učestvuju u debati o značaju i uticaju digitalizacije na promene u ponašanju državnog i privatnog aparata. Ugledni domaći i strani stručnjaci govoriće i na teme poput uticaja uspona digitalnih tehnologija na zaštitu sopstvenih interesa ili na nastanak novih pritisaka.

Jedno od ključnih pitanja na Blic panelu, čiji je sponzor Supernova, biće i da li Srbija investira dovoljno u proces digitalizacije i da li u ovom trenutku imamo dovoljno kvalifikovanog kadra da bismo izveli digitalizaciju državne uprave i ekonomije? S tim u vezi, pitanje na koje će učesnici pokušati dati odgovor jeste i da li je privatni sektor u dovoljnoj meri konsultovan i uključen u procese digitalizacije i gde postoji prostor za napredak?

 

Iskusan developer, preduzetnik i vizionar, osnivač “Proud Engineers” i bivši direktor za informacione tehnologije (CIO) Estonije, najnaprednije svetske digitalne nacije na svetu. U javnosti je poznat kao vizionarski govornik koji učestvuje na velikim konferencijama širom sveta.

Taavi Kotka

Taavi Kotka

Za estonske vlasti razradio je čitav niz digitalnih projekata poput ambasada podataka, sveobuhvatnog programa digitalizacije državne uprave i automatizovanog otkrivanja poreskih prevara. Bio je i pokretač programa e-boravišta u Estoniji koji omogućava neestonskim državljanima estonske usluge poput osnivanja kompanija, obrade plaćanja i oporezivanja.

U međuvremenu se vratio u privatni sektor pomažući startapovima u razvoju i savetujući velika preduzeća i vlade o digitalnoj transformaciji. Taavi je sada i specijalni savetnik potpredsednika Evropske komisije Andrusa Ansipa za jedinstveno evropsko digitalno tržište.

Ključni govornik : Rawi E. Abdelal – stručnjak sa Harvarda

Profesor Rawi E. Abdelal predaje međunarodni menadžment na Harvard Business School. Direktor je i Dejvisovog centra za ruske i evroazijske studije na Univerzitetu Harvard. Ključna oblast njegove ekspertize je međunarodna politička ekonomija, a njegov istraživački rad fokusira se na politiku globalizacije i političku ekonomiju Evroazije.

 

Rawi E. Abdelal

Rawi E. Abdelal

Abdelalova prva knjiga, Nacionalna svrha u svetskoj ekonomiji, osvojila je 2002. Šulmanovu nagradu kao izvanredna knjiga o međunarodnim odnosima istočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza. Njegova druga knjiga, “Capital Rules”, objašnjava evoluciju društvenih normi i pravnih pravila međunarodnog finansijskog sistema.

Abdelal je istovremeno i urednik ili kourednik u još tri knjige: “Pravila globalizacije”, zbirka slučajeva “Harvard Business School o međunarodnom poslovanju”, “Merenje identiteta i izgradnja međunarodne ekonomije”.

Trenutno radi na knjizi “The Profits of Power”, koja istražuje geopolitiku energije u Evropi i Evroaziji, odnosno na knjizi “The Fragile State of the World” koja istražuje faktore koji su potkopali prvu eru globalizacije (1870-1914).