Feb 28, 2019

Poslednji članak ubijenog novinara Jana Kucijaka

U Bratislavi se formira međunarodni tim novinara koji će nastaviti istraživanje

Danas će u svim informativnim medijima kompanije Ringier Axel Springer Media AG, kao i u medijima u vlasništvu Axel Springer SE i Ringier AG, biti objavljen poslednji članak na kome je radio ubijeni slovački novinar Jan Kucijak, novinar sajta actuality.sk. Članak, zajedno sa uvodnim tekstom Petera Bardija, glavnog urednika aktuality.sk, biće dostupan za objavljivanje širom sveta.

Jan Kucijak i njegova verenica nađeni su mrtvi u njihovom domu u nedelju, 25. februara 2018. On je od 2015. godine bio deo tima istraživačkih novinara aktuality.sk, protala koji pripada kompaniji Ringier Axel Springer Slovačka.

U znak sećanja na Jana, napravljen je haštag: #allforjan

Digitalnu knjigu žalosti možete naći na ovom linku www.allforjan.com

Jan Kucijak je radeći na svom poslednjem članku istraživao optužbe o nezakonitim isplatama fondova EU putem poreske prevare u koju su bili umešani slovački i italijanski državljani povezani s organizovanom kriminalnom grupom “Ndrangeta”. To je radio u saradnji s češkim centrom za istraživačko novinarstvo Investigace.cz, novinarskom organizacijom “Investigative Project of Italy” i međunarodnim konzorcijumom istraživačkih centara “Organized Crime” i “Corruption Reporting Project”.

Objavljivanjem ovog članka u vodećim informativnim medijima kao što su Bild, Welt, Blick, Le Temps, Politico, Business Insider, Newsweek, Blic, Blikk, Fakt i Novy Cas, kompanija Ringier Axel Springer Media AG i njeni akcionari žele da obezbede najšire moguće izveštavanje o važnom radu Jana Kucijaka i njegovih kolega iz istraživačkog tima.

U Bratislavi se formira redakcija u kojoj će neki od najiskusnijih istraživačkih novinara kompanija Ringier Axel Springer Media, Axel Springer SE i Ringier AG nastaviti istraživanja Jana Kucijaka.

Mark Dekan, generalni direktor Ringier Axel Springer Media AG: “Objavljivanje poslednjeg Janovog članka neće vratiti život njemu i njegovoj verenici Martini. Takođe neće objasniti njihovim porodicama i prijateljima ono što ne može da se objasni. Ali, na taj način odaćemo počast Janu Kucijaku koji je rizikovao život da bi obelodanio sve te činjenice. Želimo da pošaljemo poruku da niko neće zastrašiti nas, nezavisne izdavače. Trenutno formiramo međunarodnu istraživačku redakciju, koja će nastaviti Janov rad. Nastavićemo da branimo slobodu govora, štampe, kao i vladavinu zakona i demokratije.”

Peter Bardy, glavni i odgovorni urednik aktuality.sk: “Ako je zločin bio pokušaj zastrašivanja nezavisne izdavačke medijske kuće kao što je Ringier Axel Springer Slovačka kako bi odustali od otkrivanja mutnih radnji, imamo da kažemo samo jedno: “Nikada nas nećete uplašiti!””