Blic fondacija: četvrta kuća za ugrožene mališane

Anđela (4) I Aleksandar Lazarević (5) iz Botunje kod Brusa, zahvaljujući uspešnoj akciji Srce za decu koja je okupila ljude velikog srca, odrastanje bez majke u kući načetoj zubom vremena, zameniće toplim porodičnim gnezdom u kojem će provesti bezbrižnije detinjstvo

 

Na proplanku, u selu Botunja, u kojem je sve više napuštenih domaćinstava, dvoje dece, brat i sestra, Aleksandar (5) i Anđela (4) živeli su svoje, nažalost veoma teško odrastanje sa tatom. I nakon što se saznalo za priču o njihovim snovima o toplom domu, suvih I čistih zidova obojenih u razne boje, ali I frižideru punom hrane, kupatilu koje nije napolju I kadi punoj vode, Blic fondacija pokrenula je još jednu humanitarnu akciju Srce za decu i za nekoliko meseci, zahvaljujući donatorima, uspela malenim Lazarevićima da omogući uslove za srećnije i bezbrižnije detinjstvo.

 

Kuća Lazarević nekada.

Stara udžerica, sagrađena od blata, trske i drveta, ostaće kao sećanje na neka prošla vremena. Zajedno sa šporetom pocrnelim u decenijama u kojima je generacije grejao, izlizanim šerpama koje su mnoga gladna usta nahranile, starim stolicama na kojima su sedeli i oljušćenim kredencima u kojima su stvari čuvali.  A, sećanje na kupanje u hladnom kupatilu bez vode u kojem su morali da donose ugrejanu vodu, Anđelkovići bi da što pre zaborave.

Svesni da Anđeli i Aleksandru ne možemo nadomestiti ideal porodice na okupu, učinili smo ono što je u našoj moći – da im obezbedimo topao i komforan dom, kao osnovni uslov za bezbrižnije i srećnije detinjstvo. Zahvaljujući donatorima i svim ljudima velikog srca koji su odvojili novčana sredstva ili slali SMS-ove, i ova akcija je uspešno završena. Svi koji žele ubuduće da doprinesu boljitku socijalno najugroženije dece u Srbiji, dobro su došli da se priključe akciji Srce za decu i pruže podršku onima kojima je to najpotrebnije, izjavila je Ljiljana Knežević, izvršna direktorka Blic fondacije.

Direktorka Blic fondacije i kompanije Ringeir Axel Springer Jelena Drakulić Petrović i izvršna direktorka Blic fondacije Ljiljana Knežebić

Inače, kuća Lazarevića čijoj primopredaji je prisustvovala i Jelena Drakulić Petrović, direktorka Blic fondacije i Ringier Axel Springera, četvrta je koju je fondacija obezbedila ove godine i na taj način omogućila bolje uslove za 14 dece, prikupila 1.000.000 dinara za decu iz Zvečanske na humanitarnoj aukciji artikala srpskih olimpijaca, obezbedila knjige za srpsku biblioteku u Kopru u Sloveniji, a do kraja godine u planu je i akcija za pomoć deci iz Svratišta.

 

Anđela i Aleksandar sa tatom

Otac Milivoje priznaje da nije verovao da postoje humani ljudi, koji će njegovoj porodici život koji je bio na rubu egzistencije podići na životnu lestvicu koja je Lazarevićima bila daleka kao vasiona.

Kada su deca srećna onda sam ja još srećniji. Puno mi je srce. Nisam nmogao ni da pomislim da bi ovako nešto moglo da nam se dogodi. Nemam reči da se zahvalim. Hvala svima od srca, najviše Blic fondaciji koja je pokrenula celu priču oko pomoći – rekao nam je ovaj samohrani otac.

 

Kako da podržite Srce za decu i pomognete?

 

Ako želite da se pridružite Blic fondaciji i pomognete mališanima iz socijalno ugroženih

porodica možete da:

 • pošaljete SMS na humanitarni broj 2552 (cena poruke 100 dinara, važi za sve mreže)
 • uplatite sredstva na račun Blic fondacije:
 • u dinarima na: 325- 9500500148315-93
 • u evrima na: 9601500148316 70
 • u švajcarskim francima na: 9604500148318 49
 • u dolarima na: 9602500148317 62

(OTP BANKA SRBIJA A.D. NOVI SAD.).

 

O Blic fondaciji                                                                        

 

Blic fondacija kompanije Ringier Axel Springer Srbija osnovana je početkom 2013, a zahvaljujući akciji Srce za decu:

 

 • pomogla je više od 500 dece iz socijalno ugroženih porodica
 • obezbedila aparate za skrining sluha beba u svih 56 porodilišta u Srbiji
 • obnovila Odeljenja neurologije u Valjevskoj bolnici
 • obnovila mlečnu kuhinju na Institutu za majku i dete
 • renovirala jedino dečje očno odeljenje u Srbiji
 • obezbedila 50 klima-uređaja za 24 porodilišta
 • kompletno renovirala Ginekologiju u bolnici u Vršcu i delimično porodilište
 • opremila dečje, očno, grudno odeljenje bolnice u Boru
 • kupila vozilo hitne pomoći, obnovili vešeraj…
 • pomagala Dečjem odeljenju Neurohirurgije Kliničkog centra Srbije na kome se leče deca obolela od najtežih oblika kancera
 • pomaže mališanima kojima je potrebna novčana pomoć za lečenje u inostranstvu.
 • Rešava stambena pitanja najugroženije dece tako je samo u 2019. obezbeđeno tri kuće i tako ukupno zbrinuto 13 mališana.
 • donirala 74.000 knjiga za 400 škola I 175 vrtića širom Srbije u sklopu akcije Knjige za decu

 

 

logo impact