Jan 17, 2020

Prva akcija Blic fondacije u ovoj godini: Novi dom za troje odlikaša

Zahvaljujući sredstvima prikupljenim u humanitarnoj akciji “Srce za decu” u okviru Blic fondacije i donatoru, predsedniku ubske opštine Darku Glišiću, udovica Marina Maksimović i njeno troje dece iz sela Zvizdar kod Uba, iz trošne kuće razorene zemljotresom pre tri decenije, sele se u svoj novi i potpuno opremljen dom

Maksim (17), Teodora (15), Luka (13) i njihova majka Marina Maksimović iz ubskog sela Zvizdar, do pre pola godine, živeli su u jednoj prostoriji stare, u zemljotresu teško oštećene kuće koja je tonula jer je izgrađena iznad mreže kanala napuštenog rudnika. Ali uprkos tome što nisu imali vodu i što su izvesno vreme proveli u potpunom mraku zbog duga za struju, ova dobra i vredna deca i u takvim uslovima uspeli su da postignu da budu sjajni i skroz odlični đaci.

 

Maksimovići ispred svoje nekadašnje kuće.

 

 

Teška priča Maksimovića pročula se zahvaljujući Blic fondaciji, a za manje od 24 sata predsednik Opštine Ub Darko Glišić je animirao lokalne privrednike i skupljeno je 110.000 dinara da dug za struju bude otplaćen. Za kratko vreme Blic fondacija i Darko Glišić sa svojim prijateljima uspeli su da Maksim, Teodora i Luka dobiju novu i potpuno opremljenu kuću od 70 kvadrata. Sada svako od njih ima svoju sobu, a lepe porodične trenutke provode u komotnom dnevnom boravku sa trpezarijom i kuhinjom.

 

Foto: RAS/Nemanja Jovanović

Porodica Maksimović sa donatorom Darkom Glišićem, direktorkom Ringier Axel Springera i Blic fondacije Jelenom Drakulić Petrović i izvršnom direktorkom Blic fondacije Ljiljanom Knežević.

Za nas u Blic fondaciji nema veće satisfakcije od ozarenih dečjih lica, koji su poput Teodore, Luke i Maksima – sjajni đaci, dobri, vredni, divno vaspitani. Nadamo se da će u svom novom domu biti još inspirisaniji da ostvaruju lepe rezultate. Veliku zahvalnost dugujemo ljudima dobrog srca koji su putem Blic fondacije pomogli i pozivamo ih da nadalje učestvuju u humanitarnoj akciji “Srce za decu” u godini koja je ispred nas i usreće one kojima je pomoć najpotrebnija, rekla je Jelena Drakulić Petrović, direktorka Blic fondacije i Ringier Axel Springer Srbija.

Maksim, Teodora i Luka sa direktorkom Ringier Axel Springera i Blic fondacije Jelenom Drakulić Petrović.

 

Po rečima prvog čoveka Opštine Ub, svi koji su na bilo koji način pomogli rešavanje egzistencionalnog pitanja ove porodice, uradili su veliku humanu stvar.

Učinili smo da jedna divna porodica, koja je bila suočena sa velikim problemima, danas ima osmeh na licu, a nije fraza kada kažete da dečji osmeh nema cenu. Hvala svima koji su pomogli, najmanje je važno koliko je ko uložio i obezbedio, jer smo zajedno ovoj sjajnoj deci koja su najbolji đaci u školama koje pohađaju,omogućili da imaju sigurno i dobro mesto za stanovanje. Ja sam ponosan koliko su oni bili dostojanstveni u svim svojim problemima i koliko su, od vaspitanja do učenja, deca za primer. Zajedno sa Blic fondacijom I svima onima koji to žele, nastavićemo I dalje da pomažemo ugroženima. – kaže Darko Glišić, predsednik Opštine Ub  dodajući da se Ub može ponositi mladim Maksimovićima jer je Maksim odličan đak Tehničke škole, recitator i glumac u školskim i predstavama ubskog Doma kulture, Teodora je kao „vukovac“ upisala gimnaziju, a sve petice ređa i osnovac Luka.

Marina Maksimović ozarenog lica pozdravila je Darka Glišića i Jelenu Drakulić Petrović.

 

Život nam je iz korena promenjen! Nema više guranja u 20 kvadrata, koji su nam bili sav naš prostor. Tu smo jeli, učili, spavali, i to u samo dva kreveta, onako po dvoje. Konačno je tu kupatilo, imamo i prozore kroz koje više ne duva ledeni vetar, zidovi više ne škripe i ne krune se, pod nama je topli pod a ne beton i zemlja, nad nama siguran krov, a ne tavan koji je stanište stršljenova. Nov život, jednom rečju, zato je naša zahvalnost neizmerna – kaže Maksim, dok Teodora I Luka dodaju: – Pre godinu dana nismo mogli da sanjamo da će svako od nas imati svoju sobu. A kada je došla Blic fondacija, nadali smo se, ali nismo očekivali da će se san tako brzo ostvariti, da će zahvaljujući dobrim ljudima postati java. Ostaje da sve ovo čuvamo i održavamo, da ostanemo dobri đaci i stalno dajemo sve od sebe.

Marini Maksimović, koja se iz Moldavije doselila u Srbiju pre 18 godina i sa suprugom izrodila troje dece, u očima su suze. Ostala je bez muža i ona je posle njegove smrti sama morala da se brine o njima. Ali, za razliku od prvog susreta, ove su radosnice. Ni to što će nastaviti da ide u nadnicu i što će porodici jedini siguran izvor prihoda biti Maksimova školska stipendija od 5.400 dinara, neće biti problem sada kada imaju novi dom.

Najveći teret koji smo imali, da li ćemo imati gde da zanoćimo i probudimo se, više ne postoji. Sve ostalo, u slozi, možemo. Neizmerno smo zahvalni svima koji su nam pomogli. Ne sumnjajte da će moja deca to zauvek ceniti i zajednici u kojoj žive da vrate ukazano poverenje – kaže presrećena Marina.

Foto: Nemanja Jovanović i Predrag Vujanac

Kako da pomognete

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu deci mogu da pošalju SMS na humanitarni broj 2552 ili da uplate sredstva na dinarski tekući račun “Blic fondacije”: 275-0010221949709-90 ili na devizne račune 10221949724 45 – za uplate u evrima; 10221949711 84 – za uplate u švajcarskim francima i 10221949717 66 – za uplate u dolarima, OTP Banka Srbija, a. d. Beograd

O Blic fondaciji
Blic fondacija kompanije Ringier Axel Springer Srbija osnovana je početkom 2013. godine. Do sada je kroz niz humanih akcija pomogla više od 500 dece iz socijalno ugroženih porodica, akcijom “Srce za decu” obezbedila je aparate za skrinig sluha beba u svih 56 porodilišta u Srbiji, obnovila Odeljenja neurologije u Valjevskoj bolnici, mlečnu kuhinju na Institutu za majku i dete, kao i jedino dečje očno odeljenje u Srbiji, obezbedila 50 klima-uređaja za 24 porodilišta, kompletno renovirali Ginekologiju u bolnici u Vrscu, delimično obnovili porodilište u istoj bolnici, opremili dečje, očno, grudno odeljenje bolnice u Boru i kupili vozilo hitne pomoći, obnovili vešeraj… “Blic fondacija” pomaže Dečjem odeljenju Neurohirurgije Kliničkog centra Srbije na kome se leče deca obolela od najtežih oblika kancera, kao i mališanima kojima je potrebna novčana pomoć za lečenje u inostranstvu. Nesebičnim radom pomaže najugroženijima rešavajući stambena pitanja adaptirajući postojeće objekte ili gradeći nove, tako smo u 2019. obezbedili tri kuće I tako ukupno zbrinuli 13 mališana. Blic fondacija je tokom ove godine pokrenula I akciju Knjige za decu i donirala 74.000 knjiga za 400 škola I 175 vrtića širom Srbije.  Više o akciji Srce za decu zainteresovani mogu da se informišu na: blic.rs/srce-za-decu