Jun 29, 2022

Direktor kompanije Ringier AG Mark Valder odlikovan je počasnim  priznanjem – zlatnom medaljom za zasluge i postignute rezultate u oblasti digitalizacije

 

Marku Valderu, direktoru medijske i tehnološke kompanije Ringier AG sa sedištem u Švajcarskoj i osnivaču Inicijative DigitalSwitzerland, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je vidovdansko odlikovanje Republike Srbije za unapređenje digitalne transformacije i pružanje podsticaja nacionalnoj privredi.

 

Na svečanosti koja je u Beogradu održana na Vidovdan, Marku Valderu, direktoru kompanije Ringier AG i osnivaču Inicijative DigitalSwitzerland, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je zlatnu medalju za zasluge.

„Želim da izrazim zahvalnost gospodinu Valderu na neumornim naporima koje je uložio i zaraznom entuzijazmu koji je ispoljio u promovisanju Srbije kao poslovne i investicione destinacije. Njegova stručnost i posvećenost pomogli su snažnom usponu i brzom razvoju startap preduzeća,  koja predstavljaju jedan od velikih motora razvoja naše ekonomije“, tim povodom izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

 

U maju 2017. godine, po uzoru na švajcarsku Inicijativu DigitalSwitzerland, pokrenuta je Inicijativa „Digitalna Srbija“ kao neprofitna, nevladina organizacija. Među članovima osnivačima su kompanije Ringier Serbia, Nordeus, Microsoft, Telekom Srbija, Telenor (Yettel), PricewaterhouseCoopers, Seven Bridges, Infostud i Startit, a misija Inicijative „Digitalna Srbija“ jeste razvoj snažne, globalno konkurentne ekonomije u Srbiji.

 

„Duboko sam počastvovan što sam dobio odlikovanje od predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Srbija ima ogroman potencijal da postane još jače digitalno čvorište u Evropi. Digitalno obrazovanje, izuzetno živa startap ekonomija i smislene garancije u sklopu regulatornog okvira pomoći će daljem preobražaju srpske ekonomije. Takođe želim da izrazim zahvalnost Jeleni Drakulić Petrović, generalnoj direktorki kompanije Ringier Serbia koja je ujedno i zamenica predsednika Upravnog odbora Inicijative „Digitalna Srbija“. Upravo ona je bila jedna od pokretačkih snaga koje su omogućile da se u Srbiji pokrene Inicijativa koja je pandan švajcarskoj Inicijativi DigitalSwitzerland“, izjavio je Mark Valder na svečanoj ceremoniji dodele odlikovanja.

 

Na poziv inicijative DigitalSwitzerland nekoliko predstavnika države Srbije redovno je dolazilo u posetu Švajcarskoj. U septembru 2020. godine povodom trećeg Švajcarskog digitalnog dana predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je, zajedno sa još sedam organizacija, potpisala zajedničku izjavu o namerama u pogledu saradnje u oblasti digitalizacije.

„Dirnut sam i impresioniran zbog toga što je vizija inicijative DigitalSwitzerland prihvaćena širom Evrope“, rekao je Mark Valder. „Evropa treba mnogo toga da nadoknadi. Upravo zbog toga je još važnija saradnička razmena između najvećeg mogućeg broja organizacija.“

U međuvremenu su Digitalni dani organizovani uporedo u Švajcarskoj, u Švedskoj u organizaciji inicijative  Švedski digitalni dan, u Srbiji u organizaciji Inicijative „Digitalna Srbija“, u Austriji u organizaciji ICT Strategije grada Beča, u Poljskoj u organizaciji fondacije Digitalna Poljska, u Ukrajini u organizaciji asocijacije IT Ukrajina i u Lihtenštajnu u organizaciji inicijative Digitalni Lihtenštajn.

O kompaniji Ringier
Ringier je medijska i tehnološka kompanija sa sedištem u Švajcarskoj. Grupa  Ringier  obuhvata više od 130 kompanija koje upravljaju mnogobrojnim vodećim medijskim brendovima, digitalnim platformama i tržištima. Ringier se bavi svim oblastima života i u neposrednom je kontaktu sa milionima ljudi – svakoga dana u 19 zemalja širom sveta. Čak 73 procenta  dobiti od poslovnih aktivnosti potiče od digitalnog sektora. Na osnovu svih navedenih pokazatelja  Ringier se nalazi u grupi vodećih evropskih medijskih kompanija. To porodično preduzeće već gotovo 190 godina, koliko posluje, veruje u preduzetništvo, saradnju, inovacije, poverenje i hrabrost. U svetu koji postaje sve složeniji i izazovniji, kompanija Ringier ima misiju da održi interesovanje i da obezbedi da klijenti, korisnici ili čitaoci nikada ne izgube uvid u ono što ih povezuje: Mi stvaramo interesovanje za svet oko vas – i van njegovih granica. www.ringier.com
logo impact