Panel diskusija na temu “Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje” održana je u organizaciji “Blica” u prostorijama medijske kuće Ringier Axel Springer. Učesnici panela bili su Radovan Stanić, direktor za snadbevanje električnom energijom u EPS; Miloš Banjac, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku, Sektor za energetsku efikasnost i obnovlјive izvore energije;  Jovanka Atanacković, pomoćnik ministra u Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukture I Aleksandar Jovović, redovni profesor na Mašinskom fakultetu. Panel je moderirala Suzana Lakić, urednik “Blic Biznis online”.

 

Stara sijalica sa užarenom niti neće se više koristiti u Srbiji od sredine sledeće godine, rečeno je na “Blic panelu” pod nazivom “Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje” koji je održan danas u organizaciji dnevnog lista “Blic”. Kako je istakao pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Miloš Banjac, nova pravila trebalo bi da zabrane korišćenje nekih od energetski neefikasnih proizvoda, a okrenuta su pre svega smanjenju njihovog uvoza.

 

“Sijalica sa užarenom niti troši 5 puta više energije od neonske, a čak 10 puta više od LED sijalica, tako da će ova odluka značajno uticati na energetsku efikasnost”, istakao je Banjac..

 

“Elektroprivreda Srbije ima jasan interes da podrži energetsku efikasnost, jer smo mi glavni snabdevač i distributer električne energije u našoj zemlji, tako da nam je pouzdano snabdevanje korisnika prioritet. Takođe, potrošači mogu, kako uštedama kroz odgovornije ponašanje, tako i korišćenjem energetski efikasnijih uređaja, da smanje svoje mesečne račune za 10 do 15 odsto, pa mislim da je očigledno interes obostran”, ocenio je Radovan Stanić iz EPS-a, uz napomenu da će na julskom računu za struju građani imati novi trošak u vidu takse za unapređenje energetske efikasnosti, ali da je reč o minimalnim iznosima.

 

“Govorimo o cifri od 0,015 dinara po kilovat-satu, što znači da će za prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata to biti uvećanje od 6 dinara”, rekao je Stanić.

 

On je dodao da prostor za uštedu postoji, i kod domaćinstava i u industriji, a EPS je prepoznao potrebe i mogućnosti smanjenja potrošnje energije koje može ići u dva smera.