O nama Istorijat

Istorijat

Počeci Blica
1996 - 2003
 
1996
Kompaniju je osnovala grupa novinarskih entuzijasta  2. aprila 1996. godine pod imenom BLIC Press d.o.o sa sedištem u zgradi "Beograđanka". Prvi broj dnevnih novina Blic po konceptu novinara i urednika Manojla Manja Vukotića čiji je tiraž bio 300.000 primeraka pojavio se u prodaji 16. septembra. Blic je bio jedini nezavisni medij (novine). Od prvog broja Blica koji je deljen besplatno po beogradskim ulicama, a zatim prodavan za samo jedan dinar, stigli smo do kompanije koja u svom sastavu ima veliki broj portala, a sajt Blica već decenijama je najposećeniji i najcenjeniji u Srbiji, pa i šire.  
 
1997
Veselin Simonović, jedan od najpoznatijih srpskih novinara i urednik u redakcijama Borbe i nedeljnika Vreme, dolazi na mesto zamenika glavnog i odgovornog urednika Blica, Manojla Manja Vukotića.  
 
1998
Nakon što se deo redakcije na čelu sa Manojlom Vukotićem odvaja i osniva Glas javnosti, Veselin Simonović postaje glavni i odgovorni urednik Blica uradivši redizajn novine i zadržavajući visoke tiraže.
 
1999
U vreme bombardovanja kompanija je radila pod teškim okolnostima. Kompanija menja poslovno sedište, dok se štampa obavlja u tri različite štamparije. Društvo EURO BLIC PRESS u Banja Luci, osniva štampano izdanje Euro Blic koje se većinom prodavalo u entitetu Republika Srpska, ali je bio dostupan i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Godine 1999. pokrenut je i sajt Blic online.
 
2000
Blic prati promene nastale rušenjem režima 5. oktobra uprkos otežanim okolnostima proizvodnje i nabavke papira. Dolazi do promene osnivača 28.11.2000. – Gruner & Jahr AG&CO postaje jedan od osnivača (49%).    
 
2003
Startuje sa radom štamparija APM Print gde se štampa ceo tiraž Blica.
Ulazak medijske kompanije Ringier na tržište
2004 - 2009
 
2004
Švajcarska kompanija Ringier ulazi na tržište i širi se portfolio proizvoda - lansiran je nedeljnik Blic žena koji ubrzo postaje najtiražniji i najvoljeniji nedeljnik na ovim prostorima.  Pokreću se regionalna izdanja Blica – Vojvodina, Srbija, Beograd uz povećani broj strana.
 
2005
Godine 2005. štampano izdanje Blica postoje najtiražniji dnevni list u našoj zemlji.
 
2006
U martu je lansiran magazin o poznatima Puls, a u septembru prve besplatne dnevne novine 24 sata.
 
2007
U septembru su lansirane dnevne novine ALO. Redizajniran je Blic online.
 
2009
U martu kompanija Ringier d.o.o postaje vlasnik najstarijeg društveno-političkog magazina na Balkanu NIN (nedeljnih informativnih novina).
Ringier Axel Springer decenija
2010 - 2019
 
2010
Nemački izdavački koncern Axel Springer pridružuje se švajcarskoj medijskoj kući Ringier i na tržištu Srbije i 1. novembra 2010. naša kompanija menja naziv u Ringier Axel Springer doo. Ringier i Axel Springer poslovale u narednih 10 godina zajedno na području istočne i jugoistočne Evrope. Iste godine pokrenut je šoubiz portal Pulsonline.rs.
 
2012
U Srbiji počinje da se sprovodi zvanično Gemius istraživanja o posećenosti srpskih internet portala, Blic je od tada do danas, na prvoj poziciji Gemius liste. Portfolio Ringier d.o.o se proširuje akvizicijom portala malih oglasa Nekretnine.rs i Mojauto.rs.
 
2013
Osnovna je Blic fondacija. Prva akcija “Srce za decu” pokrenuta je 30. januara i imala je za cilj prikupljanje i sredstva, novčana i robna, sa ciljem da se pomogne socijalno ugroženim mališanima u Srbiji. Početkom septembra, kompanija Ringier Axel Springer svečano je pustila u rad štampariju u Novom Beogradu, koja je proširena na ukupno 4.800 m2 i opremljena modernom novinskom štamparskom mašinom visokog kapaciteta.
 
2014
Ringier Axel Springer jedan je od osnivača Švajcarsko-srpske trgovinske komore
 
2015
Ringier Axel Springer Srbija pokreće Media Impact Srbija – integrisani sektor za advertajzing i prodaju.    
 
2016
Predrag Mihailović imenovan je za novog glavnog i odgovornog urednika štampanog izdanja Blic. Kompanija Ringier Axel Springer Media AG pokrenula je Digital Media Campus koji je omogućavao mladim novinarima iz grupe novinarsko usavršavanje, a pokrenut je i portal NOIZZ za milenijalce. Iste godine počinjemo da radimo specijalizovani Elevate inflight magazin našeg nacionalnog avio-prevoznika koji se distriburia u avionima Air Serbia.
 
2017
Ringier Axel Springer Srbija pokretač je i osnivač Inicijative Digitalna Srbija sa ciljem da Srbija postane centar digitalnih inovacija u regionu.
 
2019
Poslovnica Ringier Axel Springera Beograd doo od avgusta 2019. na adresi je Kosovska 10.
100% švajcarski: Ringier AG
2021 - 2023
 
2021
Kao dobitnici evropskog sertifikata Great Place To Work ušli smo u novu poslovnu eru. Medijska kompanija Ringier AG najavila je 2021. a potom i 2022. završila kupovinu akcija Axel Springer SE u Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji i postala lider na medijskom i digitalnom tržištu devet zemalja istočne i srednje Evrope.
 
2022
3. oktobra lansirana je kablovska televizija Blic TV - moderna srpska televizija koja u fokus stavlja tačne, proverene i pouzdane informacije iz sveta politike, društva, biznisa, sporta, kulture i šoubiznisa.
Sportski portal Sportal.rs pokrenut je 11. maja 2022, sa ciljem da brzo i pravovremeno donosi ekskluzivne informacije i vesti iz sveta sporta, kao i intervjue sa najrelevantnijim sagovornicima.
 
2023
Ringier Serbia pridružila se međinarodnoj inicijativi EqualVoice pokrenutoj od strane Ringier AG sa ciljem povećanja vidljivosti i stručnog prisustva žena u medijima.