Septembar 18, 2024

BLIC TV DEBATA: Zelena tranzicija u Srbiji

Blic TV debata pod nazivom „Zelena tranzicija“ održana je na Blic televiziji 18. septembra

U okviru dve jednoiposatne diskusoje na teme ,“Rudarstvo u Srbiji: zla sreća ili dar od Boga?“ i “Da li je moguće održivo i odgovorno rudarstvo?“, mišljenja su ukrstili predstavnici Vlade Srbije, strani i domaći eksperti iz oblasti rudarstva, ekologije, geologije.

Uvod u tv debatu dao je premijer Srbije Miloš Vučević.

Nakon toga na temu „Rudarstvo u Srbiji: zla sreća ili dar od Boga?“, svoje stavove iznela je Sara Pavkov, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine, prof. dr Aleksandar Cvjetić, redovni profesor Rudarsko-geološkog fakulteta i ekspert za zaštitu životne sredine, kao i Vladislav Marinković inženjer hidrogeologije.

U drugoj diskusiji odgovore na pitanje da li održivo i odgovorno rudarstvo postoji, dali su Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Mihael Šmit, viši geolog u Nemačkoj agenciji za mineralne resurse (DERA), zatim, Florian Anderhuber, direktor za energiju i klimu u Evropskom udruženju za rudarske industrije, metale i minerale Euromines, kao i prof. dr Mihael Tost, šef Katedre za rudarsko inženjerstvo i ekonomiku mineralnih sirovina, Univerzitet u Leobenu, Austrija

Debata je održana na kanalu „Blic TV“, a direktan prenos kao i live blog bili su na internet portalu Blic.rs.